Szponzorált linkek:

SÚLYOS ÉS MEGDÖBBENTŐ TITKOKAT REJT MAGYARORSZÁG LEGTITKOSABB ÉS LEGNAGYOBB SZELLEMVÁROSA 27 ÉV UTÁN IS!

Hirdetés:

Magyarország legnagyobb és legtitkosabb szellemvárosa: 27 év után.

Szellemvárosok mindenütt a világon vannak. Magyarországon is. Kevesen tudják azonban, hogy hazánkban is több elhagyatott település van, ami egyszerre félelmetes és izgalmas felfedezni valót rejt.

A legfélelmetesebb, legkülönlegesebb szellemvárosról azonban szinte mindenki elfeledkezett. Pedig nem volt olyan rég – 27 éve -, hogy lakói elhagyták a települést…

A Bakony lábánál fekszik egy katonai bázis, aminek sötét titkáról csak a rendszerváltást követően bukkantak fel információk. A hírek szerint a hidegháború idején atomtölteteket őriztek itt, ám arra, hogy tényleg itt voltak-e a töltetek, mindmáig nincs stabil bizonyíték.

A Déli-Bakony erdeinek mélyén található a Kis-Moszkva nevezetű, 16205-ös postafiókszámú volt szovjet katonai bázis, amely a hatvanas években épült, az utolsó szovjet katona 1990. március 28-án hagyta el, ám ezután is szigorú őrizet alatt állt.

Az 1960-as években, egy szovjet hadgyakorlat kudarcát követően (nem érkezett meg időre a töltet a kilövő állásra, technikai okok miatt) döntött úgy a legfelsőbb szovjet párt- és állami vezetés a katonai vezérkarral együtt, hogy a Varsói Szerződés tagországainak területén különleges tárolókat kell kialakítani, és tökéletesíteni kell a mobilitást és a híradást.

Hirdetés:

A legendákkal ellentétben a laktanyát magyar munkások építették szovjet irányítás alatt, a magyar állam pénzén, mai áron számolva kb. 800 millió forintért.

A Nagyvázsonytól néhány kilométerre álló, számos lakóépületet, iskolát, uszodát, sportpályát és katonai létesítményeket magában foglaló Kis-Moszkvát 1990 márciusában hagyták el végleg az orosz csapatok. A 27 éve néptelenül álló település azóta Magyarország legnagyobb szellemvárosává vált, mely az interneten is nagy érdeklődést váltott ki.

A 16205-ös sorszámú szovjet katonai bázist a legtöbben csak Kis-Moszkvaként vagy a magyar atomvárosként emlegetik. A 1960-as években felépített, számos létesítményből álló épületegyüttes ugyanis minden valószínűség szerint arra szolgált, hogy szovjet atomtölteteket őrizzenek itt, a föld felszíne alatt. Ma csak külön engedéllyel látogatható, és csak a felszínén lehet bolyongani az egykori katonai bázisnak.

Ki tudja miért, a föld alatti bunkerrendszerbe most sem engednek le senkit a bázis szigorú őrei…

Hirdetés: