Szponzorált linkek:

Egy disznóhólyagból készült ősi magyar hangszer, melynek morgó hangjától ma is libabőrösek lesznek a régi magyar hagyományok tisztelői! Höppögő néven is ismerik! Tudod melyik hangszerről van szó?

Hirdetés:

Egy disznóhólyagból készült ősi magyar hangszer, melynek morgó hangjától ma is libabőrösek lesznek a régi magyra hagyományok tisztelői!

 

Image result for KÖCSÖGDUDA

Köcsögduda, szötyök, höppögő, köpü, huhogó, döfű és még ki tudja hűny néven ismerik hazánkban!
Cserépfazék, melyet kifeszített disznóhólyag membránnal fednek be, annak közepére vesszőt vagy nádszálat erősítenek. A nedves kezet vagy posztódarabot húzogatva a vesszőn határozatlan hangmagasságú, morgó hangot ad. Ritmikus dallamkíséretre használható.

A köcsögduda megszólaltatásakor nem a pálcát mozgatjuk, vagyis nem a pálcával pumpálva keltünk hangot, lévén az fixen rögzítve van a bőrhártyában. A gyantás, vagy vizes kezünket végighúzva a pálcán, megrezegtetjük a köcsögre feszített bőrt és ez kelti a hangot. A kisebb hangszereknél elég pár ujjal megfogni, nagyobb hangszernél érdemes marékra fogni a lényeg, hogy tapadjon kezünkhöz a felület.

Hirdetés:

A hangszer különösebb karbantartást nem igényel, a használatára és tárolására viszont érdemes figyelni. Ha a pálca oldalra feszül, elrepesztheti a bőrt, ahogy attól is elpattanhat, ha valaki megpróbálja betolni a pálcát a hangszerbe. Ne hagyjuk napon, ahol a gyors száradás miatt elrepedhet a bőr, illetve fűtési szezonban sem érdemes magas helyen (szekrény tetején) tárolni, mivel a felszálló meleg és száraz levegő árt a bőrnek, rossz esetben el is repedhet.-írja az afolk.hu.

íGY SZÓL A HANGSZER >>

Hirdetés: