Szponzorált linkek:

Attila a hun, neve összeforrt az ősi magyarsággal. Ódákat zengenek hőstetteiről, de erről a 2 vérfagyasztó tényről kevés helyen esik szó! >>>>

Hirdetés:

Öt megdöbbentő és nagyon érdekes adat, amit valószínűleg nem tudtál a hun vezérről!

Attila ábrázolása a Képes krónikában

Fotó : wikipedia.org

Attila, a hun mai napig is az egyik legnagyobb, a magyar történelemhez köthető alak, neve egybeforrt az ősi magyarságunkkal is, és múltunkban valóságos mitikus alakként jelenik meg.

Lássunk néhány nagyon érdekes, rendkívüli tényt róla.
Az Attila név eredete sokszor sokféleképpen felmerült már, a jelentése: eredetileg a gót nyelvben atyácska, tiszteletreméltó apa, uralkodó jelentésekkel bírt.

Egyesek szerint nem lehetett török eredetű a hun király neve, mert a török nyelvekre nem jellemző a hosszú mássalhangzó, tulajdonképpen ez az ellenvetés abból indul ki, hogy Iordanes kifogástalan, ejtésszerinti szóalakot hagyott ránk.

Egy másik elmélet szerint az Attila név török eredetét próbálja bizonyítani, mert véleménye szerint elképzelhető, hogy az „ata” (atya) és az „il” (föld) szóból származik , ezért neve : „föld atyát” jelent.
Attila nevének van mongol magyarázata is : az ejen, kiejtve edzen – fejedelem – kifejezés. Különböző népek képviselőinek úgy vélik, hogy e betűből lett : Etele, Etel, Etzel, és végül és a germánok körében pedig – Attila, azaz Atyácska.

Isten kardjának tartották Attila kardját, mert a monda szerint, akinek a birtokában van e kard, az a világ ura lesz.

“A hős, kinek Isten csuda által adja,
Mind az egész Földet vele megbírhatja.”

Hirdetés:

Attila, az ázsiai sztyeppék nomád lovasait vezette és egészen a Duna vonaláig jutott el, majd harcosaival megsarcolta Rómát is. Ezért nem kell csodálkozni, ha számtalan legenda, mese alakult ki a személyével.
Haláláról is nagyon sok különféle verzió és legenda maradt fenn.

Attila székhelyén halt meg 453 tavaszán – a hagyomány szerint nászéjszakáján orrvérzése lett és kábulatában belefulladt. Napvilágot láttak olyan feltételezések, hogy : a rengeteg alkoholtól kialakuló májzsugor ellensúlyozására kialakuló nyelőcső visszérbetegségtől kapott belső vérzés miatt vérzett el.
De létezik egy harmadik legenda is, mely úgy véli, hogy a germán felesége, Ildikó (Krimhilda) ölte meg, a fülébe cseppentett méreggel.

A mai napig sincs biztosan meghatározva, hogy hol van a sírja.

Gárdonyi Géza írta ismert regényét Attiláról, a „Láthatatlan ember”, mely szerint Attilát hármas koporsóban temették el, egy arany, ezüst és bronz koporsóban.

Viszont egyértelműen a Pilisbe vezetnek , a Travel Channel által feltárt nyomok, , mert a kutatások szerint itt található Attila birodalmának fővárosa, Sicambria, melynek maradványait még napjainkban is láthatjuk.
Eszerint nagy az esélye annak, hogy itt található Attila, a hun király végső nyughelye is , Árpád fejedelem sírjával egyetemben.

Attilát ma is „Isten ostoraként” emlegetik a nyugati kultúrában és hagyományban, és neve a barbárság és a kegyetlenség szinonimájává vált.

Ez részben annak tudható be, hogy , a tulajdonságait azonosították a sztyeppék későbbi hadvezéreinek vonásaival , mint a mongol Dzsingisz kán és Timur Lenk, akiket a köztudat mint kegyetlen, okos és vérszomjas, harcra és rombolásra áhítozó vezérekként ismerte. Megvádolták még kan*ib**izmussal is a neje két, mézben párolt saját gyermekét szolgálta föl neki, a borzalmas legenda szerint.

Abban az időben és később nagymértékben démonizálták a hunokat, de mára már Attila, a hun alakja ismét pozitív szerepet tölt be a történelemben.

Hirdetés: