Szponzorált linkek:

Régi magyar esküvői szokások, amelyek nagy része sajnos már feledésbe merült! A legtöbben már ezek legykori létezéséről sem tudnak!

Hirdetés:

Régi magyar esküvői szokások, amelyek nagy része sajnos már feledésbe merült! A legtöbben már ezek legykori létezéséről sem tudnak!

Szigethy Zsófia néprajz szakos bölcsész, a szentendrei Skanzen munkatársa nyújtott segítséget a régi magyar szokások összegyűjtéséhez!

Kikérés >> Ez tulajdonképpen a legtöbb helyen még ma is szokás! A vőlegény, annak családja, rokaonai és vendégei régen egy ócska szekérrel érkeztek a menyasszonyi házhoz, úgy hogy egy kakast vittek magukkal.A menyasszonyi háznál a kakas mellé adnak egy tyúkot és összeresztik őket! Ha a kakas szemrevalónak találja a tyúkot, akkor az áldást és jó szerencsét, bő gyermekáldást jelent a házasságra.

Bolond menyasszony >>> A szokás lényege, hogy a násznépből egy férfi menyaszonynak öltözik és vele is lehet táncolni az esküvőn, mint a párral a menyasszonytáncnál, sőt fizetni is lehet neki ezért a tánncért, így még több pénze gyűlik össze az ifjú párnak!

Hajnaltűz >> AZ esküvő lezárását jelentő népszokás, régen az egész násznép részt vett rajta, később már csak a szűk család, a nagyon közeli hozzátartozók.Meggyújtották a szalmát és ekörül táncolt a násznép, sokan át is ugrottáka tüzet, nem ritkán a menyasszony is.Egyes településeken még elvétve találkozhatunk ezzel a szokással.

Hirdetés:

Menyasszonyfektetés >>> Egészen a 19. század végéig tartotta magát ez a sokak szerint bizarr szokás, mely szerint az ifjú párnak el kellett hálnia a házasságot.Ennek az volt tulajdonképpen a szerepe, hogy a teljes falu, násznép meggyőződhessen arról, hogy az ifjú feleség tisztán állt-e az oltár elé vagyis szűzen ment-e férjhez!Ha a menyasszony lepedője véres volt, azt jelentette számukra, hogy szüzességét ténylegesen a nászéjszakáján vesztette el. Azt hiszem ennek a szokásnak ma már valóban nincs létjogosultsága.

Felkonytyolás >>>> A menyasszonyfektetés itáni reggelen a menyasszony haját kontyba tűzték és ezután egészen addig, amíg meg nem született az első gyermeke menyecskének hívták.

Admin

Fotó : pixabay

Hirdetés: