Szponzorált linkek:

Rózsa Sándor – a teljes igazság a legnagyobb magyar betyárról! A valóságban közel sem volt, olyan elragadó, mint a filmekben és a kedves kis anegdotákban!

Hirdetés:

Ez valóság a híres betyárról.

7 igen érdekes tény az egyik legnagyobb magyar betyárról, Rózsa Sándorról! A magyar történelem igazi romantikus alakja volt, de vajon a valóság is ilyen elragadó? Nézzük meg mit is jelentett akkoriban a “betyárbecsület” >>>

Rózsa Sándor – a teljes igazság a legnagyobb magyar betyárról

Fájl:Betyárok kocsmában és börtönben.jpg

Fotó : wikimedia.org

A fotó közkincs!

Sokan ismerik Rózsa Sándor nevét, és sokan úgy gondolják, hogy egy igazi romantikus alak volt. De azért érdemes megtudni még róla, néhány rendkívül fontos érdekességet.

Az egyik roppant a közszájon forgó történetek közül valóban sok igaz volt, de nagyon sok olyan történet terjedt az emberek között szájhagyomány útján, mely nem volt igaz.

Abban az időben a magyar szabadságküzdelmek szimbólumává vált Rózsa Sándor, éppen zért rengeteg “mesét” költöttek hozzá, így minél romantikusabb alaknak lett beállítva.

Igazi betyár volt Rózsa Sándor, annak idején pedig a betyárok valójában bujdosó rablók voltak. A 18. és 19. században az ilyen embereket betyárként emlegették. Az 1830-as évekig szerepük egyértelműen negatív volt a köztudatban és a sajtóban is, de ezután egy csapásra egyszerre csak sok betyár népi hőssé vált.

Hirdetés:

A legenda úgy szól, hogy a „betyárbecsület” szó, Rózsa Sándor felbukkanásával nyert igazi értelmet. A szóbeszéd szerint valódi igazságosztó volt, és nemcsak a nép körében, hanem a többi rabló között is. A korabeli források elbeszélései szerint, mint egy magyar Robin Hood, kizárólag csak a gazdagokat fosztotta ki. Minden esetben a zsákmányt a társai között egyenlően osztotta el és még magának sem vett ki nagyobb részt.

A szabadságharcban valójában kétes szerepe volt: éles a különbség a betyárromantika és a valóság között.
Az első bűntettét Kiskunhalas határában 23 évesen követte el, amikor egy helybéli gazdától ellopott két tehenet. Elfogták és a szegedi börtönbe került, ahonnan megszökött és úgynevezett futóbetyár lett belőle.
Rózsa Sándor számtalan bűntettet követett el a pályafutása alatt : megölt két katonát és a makói csendbiztos is, tanyákat rabolt ki, szarvasmarhákat, lovakat hajtott el.

Összesen hatvan ismert büntette van, ettől függetlenül a mai napig, sokak szívében egy csupaszív betyárként él, mert nagyon sok jótette is ismert, amit szájhagyomány útján terjesztett róla a nép.
Vérdíj volt a fején, el akarták fogni a szabadságharc leverése után, ezért újra bujdosásra kényszerült. Az a hír járta vele kapcsolatban, hogy ő a forradalmi szervezkedés egyik irányítója. Ezért szokatlanul magas, 10 000 korona vérdíjat tűztek ki a fejére.

Akkoriban nagyon híres rab volt a betyár, Rózsa Sándor és annyira népszerű lett a szabadságharcban való részvétele óta, hogy egyszerűen nem merték kivégeztetni. Ezért kapott életfogytig tartó börtönítletet, először Kufstein várában raboskodott, és annyira olyan hírhedt volt, hogy vasárnaponként a piactéren pénzért lehetett megnézni. Később Theresienstadtban, majd Péterváradon is raboskodott.

OSZD MEG másokkal is!

Admin

Hirdetés: