Szponzorált linkek:

Így halt meg Bornemissza Gergely, az egri hős! Dicsőséges, hősi halált halt és utolsó perceiben is Magyarországot védte! >>>>

Hirdetés:

Az egri hős halála is dicsőséges volt…

Az egri hős a diadalmas várvédés után is folytatta harcait a török ellen, ám a szerencse nem mindig pártolt mellé…

1553. március 13-án, Dobó István leszámolása után Bornemissza Gergely átvette az egri vár és a püspöki javadalmak kezelését. A vár újjáépítése során ő tervezte és építtette a Gergely-bástyát.

Fotó : Közkincs

Forrás : https://hu.wikipedia.org

Az egri vár védelmében való kimagasló helytállásáért 1553-ban két királyi birtokadományban részesült, melyek közül egyikként az Abaúj megyei Léh falut nyerte el.

1554 novemberében a füleki basa martalócait megkísérelte feltartóztatni; Keresztesnél, Csincse határában útjukat állta és megütközött velük. Vállalkozása balul ütött ki, csatát vesztett, a törökök elfogták és Konstantinápolyba vitték, ahol a Héttorony erődbörtönben raboskodott. Bornemissza a fogságban is bátran viselkedett: nem adta ki az egri vár titkait, hiába próbálták erről faggatni. Felesége – Sygher Dorottya – 1555 januárjában levélben kérte Nádasdy Tamás nádort, járjon közbe szabadulása érdekében. A közbenjárás sikertelen volt. Ahmed pasa, Eger várának sikertelen ostromlója kötél általi halállal végeztette ki Bornemissza Gergelyt – 28 vagy 29 éves lehetett. Síremléke az egri vár Bebek-bástyájánál van.

Hirdetés:

Bornemissza Gergely alakja ma leginkább Gárdonyi Géza Egri csillagok című történelmi regényéből ismert, melynek ő a főhőse, és az Egri harangokból, amely a Gárdonyi-mű folytatása.

Bornemissza Gergely találmányai
Az egri vár hadnagya találta ki a tüzes kereket. Egy szekérkerék két oldalát deszkával befedték, a belsejét megtöltötték gyúlékony anyaggal, kívül szurokfáklyákat, töltött puskákat szereltek rá, s meggyújtva legörgették az ellenségre.

A fortélyos deák később tüzes hordókat készíttetett. Ebbe puskaport raktak, a végére puskacsöveket helyeztek, ezeket golyókkal és kénnel töltötték meg. A kén fojtó bűzt árasztott, sercegve pattant ki, és akinek a bőrére került, az üvöltve szaladt el.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bornemissza_Gergely
erdekesportal.info

Hirdetés: