Szponzorált linkek:

Hisztis haspók vagy őrült uralkodó? Egy vitathatatlanul különleges magyar király, aki egész életében csak báb volt és bármire aláírását adta egy jó süteményért! >>>

Hirdetés:

Egy különleges magyar király története, aki nagyon is szerethető, habókos különc volt, de tökéletesen alkalmatlan az uralkodásra! Mit gondolsz ki volt Ő?

Fotó : V. Ferdinánd magyar király pozsonyi koronázása 1830-ban. Közkincs!

Forrása: wikipedia.org

Sajnos a koronát sosem rátermettség vagy alkalmasság alapján adták, születési jogon járt, így történhetett az,hogy sok magyar királyunk teljesen alkalmatlan volt arra a feladatra, hogy egy ország uralkodója legyen! Közülük is kiemelkedik egy király, aki nagyon sokat szenvedett a korona súlya alatt.Sokan “őrült uralkodóként is tartják számon.Ő nem mást,mint V. Ferdinánd.Szívélyes modorával sokakat megnyert, de az uralkodói feladatra tökéletesen alkalmatlan volt.Nem véletlenül ragasztották rá a Jóságos ragadványnevet is. Apjának 1835-ben bekövetkezett halála után lett Ausztria császára. A magyar trónt, V. Ferdinánd néven már 1830-ban megszerezhette. Ő volt az utolsó magyar király, akit Pozsonyban koronáztak meg.

Ferdinánd helyett Metternich kancellár kormányzott, a császár csak az ő „bábja” volt. Sokszor azonban a kancellárnak sem fog egyszerű a dolga, ugyanis Ferdinánd makacs ember volt, sokan csak hisztis haspóknak hívták, ugyanis nem egyszer történt olyan, hogy addig nem volt hajlandó aláírni egy törvényt, amíg meg nem kapta kedvenc ételét, süteményét!Nagy kedvenceit sokszor zsarolással szerezte meg!

Hirdetés:

Élt halt a gombócért, sűrűn megszökött az udvarból, hogy kedvenc helyén, egy Bécs melletti falu vendéglőjében ehesse meg a szalonnás gombócot, knédlit vagy ha éppen túrógombócra volt kedve, akkor azt.

Élcelődve sokszor gügyének is nevezték a háta mögött az alattvalói és udvaroncai, de bizonyított tény, hogy Ferdinánd 6 nyelven beszélt kiválóan: németül, magyarul, csehül, olaszul, franciául és horvátul, többféle hangszeren játszott tehetségesen.

A gügye megítélésen tovább rontott, hogy volt egy hatalmas piros esernyője, ami nélkül nem volt hajlandó kilépni az utcára és ha nem engedték, akkor hisztériás rohamot kapott, mint egy nyűgös gyerek.Szeretett sétálgatni, beszélgeti az emberekkel, soha senkivel nem éreztette rangját, partnerként kezelte az alattvalókat és teljesen hidegen hagyta a politika!

A mai orvosi szakvélemények alapján Ferdinánd súlyos epilepsziában szenvedett, amit
a kor legnevesebb orvosai állapítottak meg nála és kezelésképpen erőszakot javasolta, így gyermekkorában rengeteget verték, mondván ez jót tesz a betegségének!

Betegsége egyértelműen kizárta a trónutódlásból, az idős Ferenc császár is belátta ezt, de a Habsburg Birodalom egyszerűen nem ismerhette be, hogy az örökös képtelen uralkodni. Bár több fiú testvére volt, 1835-ben, Ferenc halála után mégis őt emelték trónra.

1875 nyarán, 82 esztendősen hunyt el békében, nyugalomban, távol minden politikától!

Hirdetés: