Szponzorált linkek:

Ismerd meg Szép Hazádat! – Magyarország egyetlen ma is működő, legöregebb vízimalma a Túr partján, a Túristvándi vízimalom!

Hirdetés:

Ismerd meg Szép Hazádat! – Magyarország egyetlen ma is működő, legöregebb vízimalma a Túr partján, a Túristvándi vízimalom!Egész évben látogatható, a belépőjegy mindössze 200 forint fejenként.A belépőjegyért a vízimalom történetét, működését elmesélő kiállítás is megtekinthető. A vízimalom a XVIII. század végén épült meg, építészete és környezet is különleges.Szerkezetét alulcsapós vízkerekek hajtják, így a víz nem felülről folyik rá a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. Ez a megoldás egész Közép-Európában igazi ritkaságnak számít.A három vízkerék által meghajtott hengerszékei 1904-ben készültek, de mostani helyükre, a túristvándi malomba csak az 1927-ben végzett felújításkor kerültek. Az egyik hengerszék a gabonaszemeket megtöri, a másik pedig az így keletkezett darálékot, dercét őrli meg.A 2. világháború után a megsemmisülés fenyegette, a vas elemeket széthordták, már az összedőlés fenyegette egy a kincset. 1963-ban, majd 1977-ben zajlottak komolyabb munkálatok, tetőzetét visszaállították paláról az 1890 előtti zsindely tetőzetre.

Hirdetés:

Túristvándi, Vízimalom, Malom, Water Mill

Fotó : pixabay.hu

Szabadon felhasználható!

A malom tovább különlegessége, hogy ma is működésre alkalmas, őrlésre is használható, ugyanis 1998-ra a Kincstári Vagyoni Igazgatóság befejezte a felújítását, ami 3 évet vett igénybe.

Egy kellemes, hagyományőrző programnak is otthon ad a malom, ugyanis minden évben a malom udvarán kerül megrendezésre a Nemzetközi Molnártalálkozó.

Fontos tudnivalók ha megnéznéd:
Cím: 4944 Túristvándi Zrínyi u. 29. sz.
Nyitva tartás: H-V: 8-18
Belépődíjak: Felnőtt: 200 Ft
Gyermek/Diák/Nyugdíjas: 100 Ft Telefonszám: (70) 379 5034

Forrás: http://turistvandi.hu

Hirdetés: