Szponzorált linkek:

Minden idők egyik legnagyobb történelmi szélhámossága lehet Álmos nővérének,a magyarok ősanyjának megtalálása Kazincbarcikán, a Boszorkányszögben! Nem fogod elhinni, hogy miért >>>

Hirdetés:

Minden idők egyik legnagyobb történelmi szélhámossága lehet Álmos nővérének,a magyarok ősanyjának megtalálása Kazincbarcikán, a Boszorkányszögben! Nem fogod elhinni, hogy miért >>>

Forrás : Közkincs, wikipedia.org

Az úgynevezett Boszorkányszögben, az észak-borsodi Kazincbarcikán bukkantak rá azokra a leletekre, amelyek, előfordulhat, hogy akár Álmos vezér nővérének csontmaradványai is lehetnek.
Kihangsúlyozta Pusztai Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság régészeti osztályának vezetője: olyan nincs, hogy a megyei múzeumi igazgatóság nem tud az ásatásról, ezért az egészet egy `óriási kacsának` tartja. Az MTI kérdésére Veres János, a miskolci Herman Ottó Múzeum régésze azt nyilatkozta: a `megtalált` tükör kísértetiesen hasonlít egy, szkíta eredeti darabhoz, ami az i.e. 500-as évekből származik, és a múzeumi gyűjtemény egy darabja, „tehát mintegy 1400 év választja el a honfoglalási időktől”. Még azt is hozzáfűzte: „`legalább honfoglalás kori tárgyakat választottak volna”..

 

Az esetet az is roppant érdekessé teheti, hogy az Index nyomozásba kezdett, és arra a következtetésre jutott, hogy ez az egész `szenzáció` csupán egy jól kitervelt médiahack lehetett, amivel Koltai Róbert Megy a gőzös című filmjét szerették volna reklámozni.

Az MTI-nek Arday Zsolt történész nyilatkozott a régészeti leletről, elmesélte, hogy egy legenda nyomában bukkantak rá a sírra. A legenda úgy szól, hogy Álmost , a hét vezér egyikét Árpád apja kivégeztette,így nem érte el a Kárpát-medencét, viszont a nővére itt élt, és őt a törzsbeliek ősanyaként tisztelték. A legenda arról szól, hogy a csodás asszony sámán volt és gyógyító aki varázslatos tulajdonságokkal rendelkezett.

Hirdetés:

A legendával kapcsolatban pedig elmondta: hogy volt egy nővére a magyarok ősatyjának tartott, egy táltos-asszony, akit később a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére száműztek, nagy valószínűséggel az Árpáddal kialakult konfliktus vagy hatalmi harc miatt. A halála után különleges erőket tulajdonítottak a sírhelyének, de eddig a létezésére nem került még elő, hitelt érdemlő bizonyíték.

Elmondta azt is a történész, hogy a több mint egy éve tartó kutatásnak köszönhetően az ásatás helyét, a leírások és egy térkép alapján “tájolták be”, és így sikerült rábukkanniuk a meglepően épen maradt csontmaradványokra. Korábban már előkerült egy bronz tükörtartó és egy aranygyűrű is a sírból, ami azt igazolja, hogy valóban női sírhelyről van szó, valamint a leletek alátámasztják, hogy az eltemetett személy nemesi származású lehetett.

Még azt is hozzátette, hogy centiméterről centiméterre haladnak, és biztosan még egy bizonyos időt igénybe vesz, hogy előkerüljön a teljes lelet. Ugyancsak erősíti a sírnak a honfoglalás korabeli eredetét az, hogy a sír kelet-nyugat irányú, mert az őseink valójában így temetkeztek. Azt is elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot egy pécsi szakértővel, aki elvégzi a lelet datálását. Addig a földben hagyják a sírban talált maradványokat, hogy ne érje károsodás, valamint gondoskodtak a terület őrzéséről, mert óriási érdeklődés kíséri a régészeti feltárást.

AdminCsilla

Hirdetés: