Szponzorált linkek:

Közeledik az újabb csapás, pár órán belül lecsap a vihar, pedig az áramszolgáltatás még nem állt helyre mindenütt

Hirdetés:

Közeledik az újabb csapás, pár órán belül lecsap a vihar, pedig az áramszolgáltatás még nem állt helyre mindenütt!

Közeledik az újabb csapás, pár órán belül lecsap a vihar, pedig az áramszolgáltatás még nem állt helyre mindenütt

Hatalmas károkat okozott a kedden délután a nyugati országrészben kezdődött, majd egyre keletebbre húzódó zivatarrendszer. A folytatás hasonló lesz, az ország keleti felére másodfokú riasztás van érvényben szerdára, de a meteorológusok a délnyugati területeken már pár órán belül heves felhőszakadásokra számítanak.

Pedig a baj már most sem kicsi: tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a Dél-Alföldön szerdára virradóra végigvonuló vihar, amely csaknem százezer ügyfélnél okozott áramszünetet.

A jó hír, hogy reggel már legalább 70 ezer helyen helyreállították a szolgáltatást – tájékoztatta a cég az MTI-t.

Baja és Kecskemét környékét érintette leginkább a vihar, amely kelet felé vonulva Békéscsaba térségében is károkat okozott. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés közelében.

A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését, ahol lehetett, azok javítását. A helyreállítás folyamatos, a cég száznál is több szakembere dolgozik a helyszíneken.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen megrongálták a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint szerda kora reggelig mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat, de még érkeznek újabb bejelentések. Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak miatt hívták őket. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán családi házra, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon utakra borultak fák.

Hirdetés:

Az OKF reggeli tájékoztatása szerint kora reggel Bács-Kiskun megyében több mint 13 600, Békésben csaknem 12 500, Csongrádban 3400, Pest megyében pedig mintegy 9500 fogyasztónál nem volt áram. A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán – tették hozzá.

Ez várható:

A reggeli előrejelzés szerint a délelőtti órákban az ország délnyugati részén máris újabb heves zivatarokra kell számítani.

Heves zivatarok várhatóak délelőtt, ezeken a helyeken / Forrás: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat teljes napra vonatkozó figyelmeztető előrejelzése szerint ma 15 megyében lehet számítani heves zivatarra erős szél, esetleg jégeső kíséretében.

Heves zivatarok szerdán szinte az ország teljes területén várhatóak / Forrás: met.hu

Azt írják, egy délelőtti, átmeneti szünetet követően ismét több helyen, nagyobb számban az Alföldön várható zivatarok kialakulása, amelyeket elsősorban felhőszakadás (> 20-30, néhol > 50 mm), kisebb eséllyel jégeső (jégméret akár 2-3 cm körül) és erős vagy viharos (50-75, esetleg > 80 km/h) szél kísérhet.

Ezért másodfokú figyelmeztetés van érvényben gyakorlatilag az ország teljes keleti felére felhőszakadás veszélye miatt:

Keleten másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadások miatt, de ilyesmire az ország nyugati felén is számítani kell, csak ott kevésbé lesz heves-egy-egy felhőszakadás / Forrás: met.hu

Hirdetés: